Emissziós adatgyűjtő szerver csere – 5 kazánvonalon

2023 júniusában átadtuk a megrendelőnknek az idei évünk egyik legnagyobb projektjét, mely keretén belül egy hazánkban üzemelő biomassza tüzelésű erőmű emissziós adatgyűjtő rendszerét cseréltük le és teljes körűen modernizáltuk. A projekt komplexitását az 5 kazánvonal és a 2 pontforrás adta.

Az erőmű a nemzetközi szabvány megfelelőséggel (EN 14181, illetve EN 17255 konformitás) rendelkező DURAG Data Systems által gyártott D-EMS 2020 emissziós adatgyűjtő és riportáló szoftverét választotta. A munka részeként az EnviTek Kft. teljes kivitelezést nyert el, a szoftverek/hardverek beszerzésén túl, elosztó szekrény gyártását, annak CE minősítését és tervezési munkálatokat is végzett.

Az emissziós mérőpontok közvetlen környezetében kerültek elhelyezésre a DURAG D-MS 500 FC/S átmeneti adattárolók (kazánvonalanként 1db) 60x60cm-es gyengeáramú elosztókban. Az adatgyűjtők ModBUS TCP/IP ethernet alapon kommunikálnak a központi emissziós számítógéppel. Az adatgyűjtők egyenként 16 analóg bemenettel, 16 digitális bemenettel valamint 8 digitális kimenettel (tartalék funkció) kerültek leszállításra. Az adatgyűjtők 64 nap átmeneti adattárolási kapacitással rendelkeznek az adatvesztés minimális szintre történő csökkentése végett.

A hálózatra csatlakoztatott központi emissziós számítógép ModBUS TCP/IP alapú kommunikációra képes a folyamatirányító rendszerrel, így a szükséges állapotinformációk, illetve mérési eredmények továbbítása/ cseréje biztosított a folyamatirányít rendszer felé, illetve felől.